Vanliga frågor om lån

Fakta och svar på vanliga frågor om lån

Går det att ta lån utan att UC tas?

Självklart, idag är det en hel del långivare som erbjuder lån där ingen UC tas när du gör din ansökan. Man skall dock komma ihåg att om långivaren inte gör kreditupplysningen hos UC, så vänder de sig till företag som Bisnode eller Creditsafe för att göra detta. När en kreditupplysning görs hos företag som dessa så syns dock inte kreditupplysningen hos UC. Det vill säga, om du önskar ha ett lån som inte banker kan se så skall du leta efter en långivare som erbjuder lån utan att UC tas. I vår lånejämförare kan du enkelt filtrera på långivare som erbjuder dessa lån där ingen UC tas. 

Måste man ha en fast inkomst för att ta lån?

Även om du inte har en regelbunden inkomst finns det möjlighet att låna pengar. De långivare som beviljar lån där sökande saknar fast inkomst har då andra typer av villkor som det krävs att du uppfyller. Långivaren tar oftast även en sedvanlig kreditupplysning på dig för att se att du är kreditvärdig för beloppet du önskar låna. Det finns även långivare som inte tar en UC efter din låneansökan, det är till exempel bra för att ditt UC-score skall förbli intakt.

Om du saknar inkomst finns även möjlighet att få ett lån beviljat om du till exempel ha en medsökande alternativt söka om ett borgenslån.

Hur mycket måste man tjäna för att ta lån?​

Hur mycket du måste tjäna för att ta lån beror helt på vad du skall låna till, hur mycket du vill låna samt din ekonomiska historia. Desto större belopp du vill låna, desto större krav ställs på dig och din ekonomi.

Vilka lånetyper finns det?

Det finns en mängd olika låntyper på marknaden idag. Snabblån, smslån, privatlån, företagslån och samlingslån är några olika alternativ som finns att tillgå.

Hur ansöker jag om lån?

För att ansöka om ett lån genom Lånys lånejämförare filtrerar du först efter dina behov. När du hittat en långivare som passar dig, klicka då på “Ansök” längst till höger på långivaren i jämföraren. Där kan du fylla i ansökan till lånet.

Varför skall man jämföra lånetyper och långivare?

Det är mycket god idé att jämföra olika lånetyper och långivare. Detta för att vara säker på att man får bästa tänkbara villkor i form av till exempel ränta och att man ansöker om en lånetyp som passar ens behov.

Vad kan man låna pengar till?

Har du en dröm att uppfylla? Vill du köpa drömbilen? Resa jorden runt? Eller behöver du helt enkelt bara låna pengar för att betala en förfallen faktura? Idag går det att låna pengar till de flesta ändamålen. 

Vad krävs för att man ska kunna ansöka om lån?

Olika långivare har olika krav. Och kraven beror givetvis också på hur stort beloppet är som du vill låna. Som vi tidigare skrivit så finns det långivare som beviljar lån trots att du har betalningsanmärkning. Det finns även de som beviljar lån trots att du saknar en fast inkomst. Men, desto bättre du tidigare skött din ekonomi, desto bättre ränta får du.

Kan man låna pengar för att köpa båt?

Absolut, det går bra att ta ett lån för att köpa båt. Med ett privatlån för att köpa båt krävs ingen kontantinsats. Båten används alltså inte som en säkerhet för lånet. Du kan genom ett privatlån låna upp till 600.000 kr för att köpa båt.

Kan man låna pengar för att köpa husvagn/husbil?

Absolut, det går bra att ta ett lån för att köpa husvagn eller husbil. Med ett privatlån för att köpa husvagn/husbil krävs ingen kontantinsats. Husvagnen/husbilen används alltså inte som en säkerhet för lånet. Du kan genom ett privatlån låna upp till 600.000 kr för att köpa husvagn/husbil.

Kan man låna pengar för att köpa bil?

Absolut, det går bra att ta ett lån för att köpa bil. Med ett privatlån för att köpa bil krävs ingen kontantinsats. Bilen används alltså inte som en säkerhet för lånet. Du kan genom ett privatlån låna upp till 600.000 kr för att köpa bil.

Kan man låna pengar för att renovera hemmet?

Självklart går det bra att låna pengar för att renovera hemmet. Oavsett om det är din bostad eller ditt semesterboende du vill renovera så är det fullt möjligt att till exempel låna pengar till att renovera badrummet eller köket.

Kan man låna pengar för att köpa ett företag?

Absolut, det går bra att ta ett lån för att köpa aktier i ett företag eller ett så kallat inkråm. Med ett privatlån för att köpa företag krävs ingen kontantinsats. Företagets aktier eller inkråm används alltså inte som en säkerhet för lånet. Du kan genom ett privatlån låna upp till 600.000 kr för att köpa företag.

Kan man betala av ett lån snabbare än avbetalningsplanen?

Självklart! Du kan antingen göra extra inbetalningar när ekonomin tillåter för att sänka skulden snabbare än tänkt. Det går också bra att lösa hela lånet i förväg om du har möjlighet.

Borde jag samla lån och krediter hos en långivare?

Att samla lån och krediter hos en långivare är en fantastiskt bra idé! Du får oftast en bättre ränta om allt finns samlat hos en och samma långivare, dessutom blir det enklare för dig att administrera och ha koll på hur stor din skuld är. 

Vad är skillnaden på ett blancolån och privatlån?

Ett privatlån är vad som tidigare kallades ett blancolån. Det vill säga att privatlån och blancolån är precis samma sak. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, det vill säga att du kan låna pengar till vad du vill, så länge du klarar av att återbetala lånet.

Hur mycket kan man låna utan säkerhet?

Genom ett privatlån kan du låna upp till 600.000 kronor utan att ha en säkerhet för lånet.

Kostar det något att använda Låny som lånjämförare?

Låny är en kostnadsfri tjänst för att jämföra lån och långivare.

Kan man låna pengar även om man har en eller flera betalningsanmärkningar?

Tidigare har det inte funnits möjlighet att få lån om du har en  betalningsanmärkning. Idag är det dock annorlunda, det finns flera långivare som har förstått att många låntagare med betalningsanmärkningar har återbetalningsförmåga. När du ansöker med lån och har en eller flera betalningsanmärkningar kommer en mer utförlig behandling av din ansökan att ske. Antalet betalningsanmärkningar och hur de har uppkommit är något som långivarna bland annat tittar på. 

Vart och hur hittar jag det billigaste lånet?

Det billigaste lånet du kan hitta är det lån som på sista raden visar den lägsta totalsumman sett till lånebeloppet. I vår lånejämförare kan du se vad lånet kommer att kosta totalt, inklusive amortering och ränta. Uträkningen baseras på en exempelränta för att ge ett ungefärligt hum om vad det kommer att kosta dig att låna pengar. En exakt ränta och totalkostnad för lånet får du efter att du gjort din ansökan och långivaren gjort sin bedömning.

Vilken långivare har lägst ränta?

I vår lånejämförare kan du sortera efter lägsta räntan. Ställ först in med reglagen vilket belopp du önskar låna samt återbetalningstid, du kan sedan sortera efter lånet med lägst ränta. Då får du direkt upp vilken lägsta ränta respektive långivare kan erbjuda.

Lån om mindre belopp eller som har kort återbetalningstid har ofta en högre ränta medan lån med större belopp och längre löptid ofta har lägre ränta.

Vilket lån passar mig?

Vilket lån som passar dig bäst beror helt på ändamålet. Behöver du tillfälligt lösa en mindre skuld passar till exempel ett smslån eller kanske ett korttidslån bra. Har du en dröm du vill förverkliga? Med ett privatlån kan du till exempel låna till en båt, husvagn, bil eller kanske den där drömresan. Har du en affärsidé eller vill du få likviditet i firman? Det löser ett företagslån. Eller har du kanske flera lån och krediter hos olika långivare? Då är ett samlingslån en bra idé för att kunna sänka räntan och således få en bättre ekonomi. Ja, lånetyperna är många och därför finns Låny.nu där du kan hitta de bästa långivarna på marknaden som passar dig.

När du hittat en långivare som passar dig, klicka då på “Ansök” längst till höger på långivaren i jämföraren. Där kan du fylla i ansökan till lånet.